Terugblik ontbijtsessie RPA

RPA sfeer4 RPA sfeer3 RPA sfeer RPA sfeer5

Woensdag 13 februari 2019 organiseerde Tacstone Consulting een ontbijtsessie over het onderwerp Robotics Process Automation (RPA) & AI in Utrecht. Een onderwerp wat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt, en waar steeds meer organisaties in Nederland mee aan de slag gaan. Aangezien ook Tacstone inmiddels een snelgroeiende RPA praktijk heeft was het de hoogste tijd om specifieke inzichten rondom dit thema te delen. Deze kennissessie was inhoudelijk trapsgewijs opgebouwd van “doen en dom” naar “denken en slim”.

tacstone rpa 4

Inzicht in RPA

Door Ebert Knol en Mark de Poorter (Tacstone Consulting), en Joost Wendel de Joode (UiPath)

Na een welkom van Cees-Willem van Rooij (partner bij Tacstone) en een toelichting op de visie van Tacstone op RPA (meer dan alleen IT!), startte Mark de Poorter (partner bij Tacstone) met een introductie op RPA. RPA wordt vaak als een containerbegrip gezien. Hierbij worden termen als machine learning, AI en process mining al snel door elkaar heen gebruikt. Mark ging nader in op wat RPA wel, maar ook juist niet is en in welke verschijningsvormen RPA gebruikt kan worden.

RPA 2

Vervolgens vertelde Ebert Knol (business analist bij Tacstone) over de manier waarop Tacstone RPA-projecten bij klanten uitvoert. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werd verduidelijkt waar de aandachtspunten liggen bij implementatie van deze zogenaamde software robots, en hoe een organisatie om dient te gaan met mogelijke valkuilen (perceptie, change management, benodigde procesaanpassingen, etc.). Ebert sloot af met een aantal waardevolle “lessons learned” en de aanbeveling aan alle deelnemers om deze in hun zak te steken en mee naar huis (lees: eigen werkomgeving) te nemen.

Tenslotte vertelde Joost Wende de Joode (UiPath) iets over de ontwikkelingen binnen UiPath, bekrachtigd met enkele duizelingwekkende (groei)cijfers. Ook deelde hij iets over de visie en strategie van UiPath voor de komende jaren, en waar hij de markt naartoe ziet bewegen. Tacstone is een gecertificeerde en officiële implementatiepartner van UiPath in Nederland.

Robotics in de praktijk

Door Rob van den Wijngaard (Director Shared Service Center, Rijks Universiteit Leiden)

RPA 3Rob vertelde op zijn geheel eigen wijze over hoe hij de afgelopen jaren binnen de RUL onderwerpen als robotics, machine learning en data analytics heeft geïntroduceerd. Aan de hand van concrete voorbeelden en  praktische tips vertelde Rob over hoe je RPA-mogelijkheden kan identificeren en hoe je deze kan omzetten in behapbare projecten (proeftuintjes) en wat de gevolgen van RPA zijn voor de mensen binnen de organisatie. Belangrijkste les: denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden en begin klein en realistisch om zodoende de meeste kans op succes te creëren.

Artificial Intelligence in credit management processen

Door Ron Torrico (Directeur, Assensia)RPA 4

Als laatste spreker vertelde Ron over de kracht van AI in relatie tot credit management processen. Ron vertelde hoe hij analyse- en scoringstools heeft ontwikkeld die als doel hebben een zo optimaal mogelijke mix te creëren tussen kosten en effectiviteit. Naast uitleg over AI in het algemeen ging Ron ook in op de manier waarop algoritmes worden opgebouwd en werken.

Wij kregen na afloop veel positieve reacties! Wij willen graag alle deelnemers bedanken voor hun aanwezigheid in Fort aan de Klop. Meer weten? Kijk op: https://tacstone.nl/tacstone-robotics-process-automation