Contactgegevens.

Kraanspoor 50
1033 SE Amsterdam
t +31 (0) 20 2559343
info@tacstone.nl

Over Kraanspoor.

De naam Kraanspoor refereert naar het bouwwerk waar het kantoor op rust. De 270 meter lange constructie van gewapend beton – onderworpen door Jan Diederik Postma – diende oorspronkelijk als onderstel voor twee hijskranen waarmee mammoettankers van de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) werden afgebouwd. In de loop der jaren nam het gebruik van de kranen af, waardoor de gemeente van Amsterdam dit industriële erfgoed wilde slopen. Hier stak architecte Trude Hooykaas een stokje voor door eind jaren negentig met een herbestemming te komen wat de gemeente er van overtuigde om de sloop af te blazen. Bijna tien jaar later (in 2007) werd het hernieuwde bouwwerk opgeleverd.

Het eindresultaat is een transparant gebouw van drie verdiepingen met een vloeroppervlak van meer dan 10.000 vierkante meter, dat als het ware ‘zweeft’ boven de originele  constructie. Hierdoor kun je van binnenuit het voormalige kraanspoor zien. Daarnaast is er nadrukkelijk gebruik gemaakt van glasmateriaal, wat resulteert in een fenomenaal uitzicht op het IJ en Amsterdam. Al met al een bijzonder gebouw wat door de jaren heen ook meerdere prijzen en awards binnensleepte zoals de Glas Award 2008 en Nationale Staalprijs 2008.

Naast het gebouw zelf is ook de omgeving (NDSM-Werf) noemenswaardig. Dit verlaten voormalige scheepswerf is in de afgelopen jaren ontdekt en bewoond geraakt door vele creatieve ondernemers en toffe horeca gelegenheden. De oevers vormen hierin de ideale open ruimte voor feestjes, creatieve ondernemingen en stadsstranden (in de zomer). Hierbij zorgen de vele kunstenaars die hier wonen en werken dat er veel bedrijvigheid is en er veel culturele initiatieven ontplooit worden.